«

»

Sie 26

Białko zwierzęce i białko roślinne

Mówiąc o białkach, o ich podziale, trzeba wskazać na ich podstawową klasyfikację, na białka pochodzenia roślinnego oraz białka pochodzenia zwierzęcego. W tym miejscu chcemy wskazać na ilość białka, która powinna znaleźć się w diecie każdego człowieka. Białko pochodzenia roślinnego powinno stanowić połowę tego, co znajduje się w naszej diecie. Druga połowa to białko pochodzenia zwierzęcego This Site. Nieco inaczej owe zapotrzebowanie wygląda w odniesieniu do dzieci. Tutaj musimy wskazywać na to, iż około 2/3 spożywanego białka powinno mieć pochodzenie zwierzęce. Dzięki łączeniu białka pochodzenia zwierzęcego oraz tego, które ma pochodzenie roślinne, dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych dla naszego dobrego funkcjonowania aminokwasów. Warto, więc umieścić w swojej diecie mięso, ryby, jaja, ale warto również postawić na rośliny strączkowe, które stanowią bardzo dobre źródło białka, w tym również tego pełnowartościowego.